5 modalități prin care îți poți ține foamea în frâu

Poate vă este familiară senzația permanentă de foame pe care o avem din când în când. Ce vreau să vă spun este că e perfect normală această senzație, cu condiția ca ea să nu ne însoțească zi de zi. Fiziologic vorbind, pot fi momente în care organismul consumă mai multe calorii decât în mod normal, și atunci foamea să se instaleze mai rapid. Aceste situații durează de obicei prea puțin ca să ne îngrijorăm din cauza lor. Vreau, însă, să vă dau câteva sfaturi practice despre cum puteți învinge senzația de foame ce pare că vă controlează zi de zi.

  1. Respectă un orar de mese cât de cât constant de la o zi la alta. Nu trebuie să-ți pui ceasul să sune ca să iei mesele la fix, dar nici să le amâni mai mult de 2-3 ore. În acest fel îți vei educa organismul să-i fie foame la anumite ore, în funcție de programul tău și disponibilitatea de a lua masa. Dacă nu ai energie în prima parte a zilei, un mic dejun hrănitor este probabil o alegere mai bună decât un covrig; două cafele tari sau o bautură energizantă sau ronțăitul continuu de pe biroul colegilor.
  1. Alege ca la mesele principale să mănânci mâncare hrănitoare, fie că vorbim de o salată mai complexă sau de mâncare gătită. Fructele nu oferă sațietate de durată; smoothie-urile nici atât; salatele constituite numai din legume sau frunze nu vor ține prea mult de foame dacă nu au și o sursă de proteină animală lângă (carne/pește/fructe de mare/ ou/brânză). Oricât de repede ai vrea să slăbești, prânzul rămâne cea mai importantă masă a zilei și te ferește de mâncatul în exces seara acasă.
  1. Somnul insuficient este iarăși un factor care induce o stare generală de oboseală și stres. Studiile pe acest subiect ne spun că este periculos să dormim mai puțin de 5 ore și mai mult de 9 ore. Ora de mers la culcare ar trebui să fie cuprinsă între orele 22:00-24:00 pentru ca hormonul melatonină (care reglează ciclul somn-veghe) să se poată secreta optim.
  1. Consumul excesiv de alimente care cresc rapid glicemia (alimente cu conținut ridicat de zahăr; făinoasele de tot soiul din comerț, alimente procesate). Starea noastră de spirit, pozitivă sau negativă este influențată de fluctuațiile glicemiei. Atunci când avem mult zahăr în sânge (glicemia ridicată) suntem mai agitați/activi/veseli, iar când nivelul glicemiei scade suntem copleșiți de stări de oboseală/ nervozitate/irascibilitate. Toate acestea sunt senzații pe care organismul ni le transmite din dorința lui de a-și menține valorile vitale în parametri normali. Alimentația hrănitoare, împărțirea meselor în 2-3 principale și 1-2 gustări ne protejează de aceste fluctuații glicemice resimțite de noi prin senzația de foame.
  1. Situațiile stresante, amânarea luării unor decizii importante, contextul nefavorabil în care ne aflăm la un moment dat pot genera o foame emoțională ce poate fi confundată cu cea fiziologică. Este esențial pentru kilogramele și sănătatea noastră să învățăm să facem diferența între cele două și să folosim pentru calmarea emoțiilor negative și alte resurse decât cele alimentare.

By Tania Fântână

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Fecioarei Hub